Campanie de conștientizare
Materialele educaționale create pentru comunitățile locale au scopul de a disemina obiectivele, acțiunile și rezultatele proiectului, dar și pentru a crește gradul de conștientizare al locuitorilor în ceea ce privește zonele umede. Materialele sprijină identitatea zonelor umede din Parcul Natural Porțile de Fier ca și gazdă pentru specii de păsări și habitate unice.
- Comunicate de presă.
- Pliante cu obiectivele proiectului (2000 RO, 1000 EN) distribuite în arealul proiectului.
- Panouri de informare asupra proiectului – 5 panouri mari, cu vizibilitate ridicată au fost instalate în locații cheie (Baziaș, Divici-Pojejena, Calinovăț, Moldova Nouă, Liborajdea) și la sediul Agenției de Protecție a Mediului Caraș-Severin. Panourile de informare includ obiectivele proiectului, activitățile desfărșurate în locația respectivă, informații despre beneficiarul proiectului, parteneri și instituții finanțatoare.
- Postere de informare asupra proiectului (1000 RO, 1000 EN) ce prezintă obiectivele și activitățile proiectului au fost afișate în școli, primării și alte puncte importante din arealul de desfășurare al proiectului.
- Materiale pentru comunicare – cărți de vizită, bloc-notes-uri, mape și pixuri cu numele și sigla proiectului.
- Pagina web al proiectului- www.cormoran.portiledefier.ro. Site-ul conține: descrierea proiectului, documentele legate de proiect, actualizări asupra proiectului, știri și galerie foto, date de actualizare, link-uri și pagini pentru specii invazive alohtone, Parcul Natural și descrierea ROSPA0026.
- Pagină web privind speciile invazive – www.portiledefier.ro/ias/ Un instrument important pentru a reduce impactul speciilor invazive asupra zonelor umede. Site-ul include descrierea speciilor invazive, chei de identificare, distribuția spațială, măsuri de management pentru speciile invazive din Parcul Natural Porțile de Fier, instituții și persoane responsabile pentru raportare și eliminare etc.
- 3000 Pliante care prezintă modalități de eradicare a speciilor invazive de arbori – Ailanthus altissima și Amorpha fruticosa.
- 2 trasee cu panouri educaționale au fost create în zonele umede Divici-Pojejena și Ostrovul Moldova Veche.
- 22 panouri educaționale (11 buc- Specii de păsări în zonele umede Porțile de Fier, 11 buc – Habitatele din zonele umede Porțile de Fier) care prezintă vegetația, speciile de păsări, habitatele și amenințările au fost distribuite în școlile din arealul proiectului (Sichevița, Berzasca, Socol, Pojejena, Moldova Nouă, Coronini, Liubcova, Svinița, Eșelnița, Orșova, Gura Văii).
- Cărți poștale (3000 buc Cormoranul pitic, 3000 buc Rața roșie, 3000 buc x 3 tipuri de habitate, 3000 buc harta zonelor umede), menționând amenințările caracteristice speciei/habitatului.
- 2000 hărți complexe a zonei umede Porțile de Fier.
- 1000 Broșuri – Păsările și habitatele zonei umede Porțile de Fier – un instrument pentru identificarea păsărilor și habitatelor.
- 1000 Broșuri – Zona umedă Porțile de Fier – amenințări și măsuri de conservare.
- 1000 Broșuri – Pescuitul, zonele umede și comunitățile locale în siturile Natura 2000.
- 1000 Broșuri- Turismul în siturile Natura 2000.
- Centru de vizitare de la Eșelnița, unde două camere au fost renovate și echipate pentru a promova SPA-ul. Centrul de vizitare este destinat locuitorilor (în special copii) și turiști. Toate materialele realizate în cadrul proiectului sunt disponibile și la centrul de vizitare.
- 500 pachete educaționale utilizare pentru diseminare în cadrul școlilor locale (cărți de colorat și cărți de povești pentru copii).
- Film educațional– Zona umedă Porțile de Fier.
- 6 Bannere care semnalizează existența SPA-urilor în zonă au fost amplasate în localități cheie din arealul proiectului.
- Raport pentru public accesibil în limba română și limba engleză.
- Campanie educațională în 9 școli din zona umedă Porțile de Fier (Sichevița, Berzasca, Socol, Pojejena, Moldova Nouă, Coronini, Svinița, Eșelnița, Orșova). Au fost susținute prezentări despre zonele umede (caracteristici, beneficii, amenințări și soluții) pentru elevi (clasele I-XII) și profesori.
- Întâlniri cu părțile locale interesate în localitățile Divici, Belobreșca, Pojejena, Șușca, Măcești, Moldova Nouă, Coronini, Sichevița, Liubcova, Dubova, Berzeasca, Eșelnița și Orșova pentru a îmbunătăți nivelul de înțelegere privind nevoile de conservare din aceste zone.
- Două workshop-uri organizate alături de alți beneficiari și persoane implicate în proiecte LIFE din zonele umede ale Parcului Natural Porțile de Fier. Principalele direcții de discuție cu părțile implicate au fost cele legate de aplicarea măsurilor eficiente de conservare.