Schimb de experiență cu proiecte LIFE din Austria

În perioada 26-30 aprilie 2016, am efectuat un schimb de experiență cu ViaDonau Austria, autoritatea responsabilă de șenalul navigabil al Dunării pe teritoriul Austriei, dar și de principalele râuri. Programul a inclus vizitarea siturilor a trei proiecte LIFE ce vizează zone umede din bazinele râurilor Moravia, Dunăre și Treisen, în special lucrări de reconstrucție ecologică. La întâlnirile și aplicațiile practice efectuate în cele trei zile au participat Barbara Becker, Franz Steiner, Guenther Schattauer, Josef Semrad, Bernhard Karl, Katrin Ehrenbrandtner, Ursula Scheiblechner, Sabine Fangmeyer-Haschka, Michaela Sterl, Michael Hohenegger, Christoph Muellebner (viadonau), Gerhard Egger (WWF), Hannes Seehofer (Arbeitskreis Wachau), Werner Kopal (Vienna Geoconsult).

Prima zi a vizitei a inclus vizitarea proiectul LIFE Morava (www.life-march.at), ce are ca obiective principale redinamizarea zonelor umede din lunca Moravei, reconstrucția peisajului insular caracteristic și îmbunătățirea conectivității luncii râului prin decolmatarea și refacerea unor brațe laterale și canale secundare ale râului ce existau înainte de lucrările de regularizare ale albiei.

Traisen

A doua zi a deplasării în Austria a fost alocată proiectului LIFE Auenwildnis Wachau ce urmează a fi implementat în perioada 2015 – 2020 și care finalizează implementarea unei strategii stabilite acum aproape două decenii de îmbunătățire a statutului Dunării și de îndeplinire a obiectivelor de calitate impuse de Directiva Cadru-Apă, acesta fiind al 4-lea proiect LIFE implementat pe acest sector al Dunării.

Wachau

Cel de-al treilea proiect LIFE implementat de viadonau și care a făcut parte din schimbul de experiență este în același timp și unul din cele mai mari proiecte de reconstrucție ecologică din Europa. El vizează transformarea estuarului râului Traisen (unul din cei mai importanți afluenți ai Dunării din Austria Inferioară) dintr-un curs de apă regularizat într-un peisaj de luncă cu diversitate ecologică ridicată. Detalii pe site-ul proiectului.

Credit foto: Barbara Becker ViaDonau